De 7 gewoonten

Gewoonte 1. Wees proactief

Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven en de keuzes die ik maak. Ik geef niet de schuld aan anderen of de omstandigheden als iets niet is gelukt.  Daarom ben ik succesvol op school. Ik let gewoon goed op en plan, maak en leer mijn huiswerk op tijd.

Gewoonte 2. Begin met het eind in gedachten

Ik bedenk wat ik wil bereiken en hoe ik dat ga aanpakken en dan ga ik ervoor! Doordat ik weet waarvoor ik werk, is school een stuk leuker en gemakkelijker.

Gewoonte 3. Belangrijke dingen eerst

Ik begin uit school vrij snel met mijn huiswerk. Daarna is er dan nog alle tijd voor andere dingen. Dit voelt zo veel beter dan andersom. Ik heb minder stress!

Gewoonte 4. Denk win-win

Als ik samen met iemand aan een opdracht werk voor school, dan vraag ik me af hoe we allebei voordeel kunnen hebben. Ik ben blij als een ander ook succes heeft.

Gewoonte 5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Vroeger had ik altijd gelijk mijn woordje klaar, als mijn ouders, de docent of een vriend(in) kritiek op mij hadden. Nu luister ik eerst heel goed, voordat ik reageer. Ik merk dan dat zij ook beter naar mij luisteren, wat zorgt voor beter contact.

Gewoonte 6. Synergie

Als ik echt geïnspireerd samenwerk met een klasgenoot, aan een opdracht voor school, ontstaat er iets mooiers dan wanneer ik het in m’n eentje zou doen. Samen bereiken we meer!

Gewoonte 7. Hou de zaag scherp

Goed voor mijzelf zorgen helpt om goed te presteren op school. Dus: regelmatig sporten, gezond eten, met vrienden optrekken en op tijd een ‘time-out’ om even te onderzoeken of ik nog op koers zit, met school en al het andere!